Muizen komen in heel Nederland voor, en kunnen uw woning, inboedel en tuin beschadigen. Ook kunnen muizen ziektes verspreiden. Muizen zijn soms lastig te bestrijden zijn omdat ze klein, schuw en snel zijn. Muizenvallen zijn één van de meest gebruikte methodes om problemen met muizen op te lossen is met vallen. Onze vallen zijn diervriendelijk, en worden gebruikt om de muizen later weer los te laten in het wild. Er leven verschillende soorten muizen in Nederland.

 

Huismuizen
Zoals de naam al suggereert komt de huismuis het vaakst voor in huizen. Als u last heeft van muizen dan is de kans groot dat u te maken heeft met huismuizen. Huizmuizen komen vaak voor in kelders, kruipruimtes en spouwmuren en zijn vooral in de nacht actief.

 

Huismuis
Bosmuis

Bosmuizen
Bosmuizen leven meestal buiten, maar zullen bij koude temperaturen soms uw huizen binnenkomen. Bosmuizen hebben grote oren en ogen en kunnen daaraan worden herkent. Deze muizen zijn vooral in de nacht actief.

Veldspitsmuis
Veldspitsmuizen kunt u herkennen aan de kleurverschillen in hun vacht. Het bovenste deel van de vacht van de veldspitsmuis is bruin of zwart. Het onderste deel van de vacht heeft een witte kleur. Ook vallen veldspitsmuizen op doordat ze hoge schrille geluiden kunnen maken.

Veldspitsmuis

Oorzaken van muizen

Muizen leven vooral in de buurt van mensen omdat daar makkelijk voedsel is te vinden. De eerste stap die u moet ondernemen als u last heeft van muizen, is dat u voedsel en etensresten goed moet opgebergen. Een andere reden waarom muizen uw huis binnenkomen is vanwege de warmte. Het helpt als u alle gaten en kieren van uw huis dichtmaakt, en als u gaas plaatst voor ventilatieopeningen.

Muizen herkennen
Hoe weet u dat er muizen in uw huis zijn? Als u een muis ziet lopen dan weet u natuurlijk meteen dat er muizen zijn. Andere aanwijzingen zijn aangevreten etenswaren, muizenkeutels en een geur die ruikt naar een combinatie van muskus en ammoniak.